Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřad vydal omylem varování před silným zemětřesením

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Los Angeles - V USA bylo ve středu omylem vydáno varování před silným podmořským zemětřesením nedaleko kalifornské Santa Barbary. Automaticky generovaná zpráva zaplavila sociální sítě a uvedla média do pohotovosti.

Falešný poplach spustila americká geologická služba USGS. Brzy začalo být podezřelé, že nikdo nehlásil sebemenší chvění. Zemětřesení takové síly by přitom musely pocítit miliony lidí. První zprávy o otřesech se navíc dříve objeví na webu než v oficiálních varováních. "Jediné zemětřesení se tak odehrálo na internetu," poznamenala agentura AP.

Podle ní se ukázalo, že vědci z Kalifornského technologického institutu (Caltech) pracovali s novou informací o epicentru zemětřesení z roku 1925 a nějakým způsobem spustili automatické varování, které lidem přišlo do e-mailů.

Na webu USGS se upozornění neobjevilo. Úřad vydal prohlášení, že jeho software špatně vyhodnotil vědeckou informaci o starém zemětřesení jako aktualitu.

Témata:  zemětřesení USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy