Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová vlna atentátů v Evropě? Zapomeňte na útoky autem, IS má zákeřnější zbraně

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Haag – Islámský stát chce při dalších útocích v Evropě používat nové trendy a technologie. Uvádí se to ve zprávě evropského policejního úřadu Europol. Ten také uvedl, že loni při útocích islamistů v Evropě zemřelo celkem 135 lidí.

Europol varuje, že pro země Evropské unie představují největší nebezpečí výbušniny podobné těm, které islamisté používají v Sýrii a Iráku, vracející se bojovníci i džihádisté, kterým úřady zabránily v odcestování do válečných zón.

Ve zprávě, která byla vydána ve čtvrtek, se také píše, že islámští extremisté útočící v Evropě jsou stále mladší, více než kdy předtím se do terorismu zapojují také ženy. Počet zadržených džihádistů třetí rok po sobě roste – z 395 v roce 2014 na 718 v roce 2016, cituje z dokumentu server Daily Mail. Téměř třetina zatčených měla 25 let nebo méně.

Europol také apeluje na vlády, aby věnovaly pozornost využívání výbušnin v kombinaci s drony, které už IS používá třeba v Iráku. Experti se obávají, že se domácí teroristé budou pokoušet tyto zbraně napodobovat.

Julian Kingová, komisařka EU pro bezpečnost říká: „Při posledním teroristickém útoku na London Bridge a Borough Market zemřeli lidé mnoha národností. Teroristé nerespektují nebo nerozlišují hranice. V našem odhodlání porazit je musíme čerpat z nově nalezeného odhodlání pracovat společně a sdílet informace a odborné znalostí. Společně jsme silnější.“

Zpráva také hovoří o výbušninách, které byly použity ve 40 procentech útoků. I přesto, že teroristé používají širokou škálu snadno dostupných zbraní, stále využívají výbušná zařízení vzhledem k jejich vysokému dopadu a symbolické moci, uvádí Europol.

Témata:  Islámský stát Europol terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy