reklama

Důkazy získané během vyšetřování podle prokurátora svědčí o tom, že se podezřelý chtěl připojit k bojovníkům teroristického hnutí Islámský stát (IS) válčícím v Sýrii a Turecku. Už dříve média informovala, že útočník také slíbil věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

„Arzenál zbraní objevených ve vozidle zdůrazňuje rozsah připravovaného teroristického činu, který - pokud by se podařil - by měl strašlivé důsledky pro lidské životy," řekl prokurátor.

Útočník byl identifikován jako jednatřicetiletý Adam Djaziri, francouzský občan z pařížského předměstí Argenteuil. V pondělí 19. června najel svým vozem, ve kterém měl automatickou pušku, dvě pistole, munici a dvě velké plynové bomby, do policejního auta, hlídkujícího na třídě Champs-Élysées. Vzápětí útočníkovo auto vzplálo.

Podle očitých svědků policisté vyběhli ze svého vozu a zjevně se snažili řidiče zachránit. Molins připustil, že se ještě nepodařilo určit, z čeho pocházel oranžový dým, stoupající po útoku z auta.

Prokurátor dodal, že útočník býval ženatý s Tunisankou, pár měl dvě děti.

K útoku došlo jen dva týdny poté, co jiný zradikalizovaný muslim napadl kladivem policistu před pařížským chrámem Notre-Dame. Na Champs-Élysées v dubnu, těsně před prezidentskými volbami, další islámský radikál zastřelil policistu.