Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová po brexitu chce zajistit jistotu občanům EU v Británii

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Brusel - Britská vláda chce po brexitu zajistit co největší jistotu pro více než tři miliony občanů Evropské unie, kteří nyní v Británii žijí. Lídrům ostatních 27 evropských zemí to dnes večer podle diplomatických informací ČTK řekla premiérka Theresa Mayová s tím, že věc je pro ni prioritou. Německá kancléřka Angela Merkelová po prvním dni summitu novinářům řekla, že prezentace Mayové byla dobrým startem, mnoho věcí je ale potřeba vyřešit.

"Počkáme si na pondělí, na podrobnosti toho návrhu, který zveřejní Velká Británie," řekl novinářům český premiér Bohuslav Sobotka. Podle dobře informovaných diplomatů po vystoupení britské premiérky nenásledovala o tématu žádná diskuse a Mayová následně sál opustila.

Jistota pro občany EU v Británii, ale také Brity žijící v jiných zemích EU, je základní prioritou i pro unijního vyjednavače Michela Barniera. Rozhovory o této problematice jsou jedním ze tří hlavních okruhů první fáze vyjednávání o odchodu Británie z EU, které začalo v pondělí.

Mayová dnes své partnery seznámila s návrhem, jak by věc chtěl vyřešit Londýn. Také ona podle informací ČTK oznámila, že má zájem na rychlém vyřešení otázky.

Mandát, který k jednání Barnierovi dalo 27 zemí EU, předpokládá pro všechny občany unie, kteří budou v Británii žít k okamžiku britského odchodu z EU, stejná práva jako měli před brexitem.

Britská vláda nyní navrhuje dohodou stanovit rozhodné datum někdy mezi oznámením o záměru odejít letos na konci března a faktickým odchodem země z unie.

Podle informací ČTK řekla Mayová ostatním premiérům a prezidentům, že občanům unie nabídne jistotu: Nikdo, nikdo z těch, kdo jsou v zemi legálně, nebude muset odejít a nebudou rozdělovány rodiny. Lidé, kteří do britského odchodu z EU na jaře 2019 přesáhnou pět let pobytu v zemi, budou mít právo na zisk určité nové formy trvalého pobytu a ti, kteří v zemi byli do onoho rozhodného data, budou moci zůstat, dokud pětileté období nenaplní.

Británie také nabízí jednoduchou administrativu a navrhuje také pravděpodobně dvouleté období, které má lidem umožnit, aby dali svůj pobyt v Británii právně do pořádku.

Premiérka také ostatním šéfům států a vlád řekla, že od nich očekává reciprocitu. Tedy že stejná pravidla se budou vztahovat na britské občany žijící v jiných zemích unie.

Už při příchodu na jednání dávali někteří politici z jiných unijních zemí najevo, že s Mayovou o jejích návrzích diskutovat nebudou. Podle unijní strany jsou podobné věci tématem právě pro rozhovory mezi týmy Michela Barniera a britského vyjednavače Davida Davise.

Témata:  Theresa Mayová Summit EU Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy