Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřky v Německu napáchaly velké škody. Na železnici panuje chaos, dva lidé zemřeli

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Přes Německo se přehnaly bouřky a průtrže mračen. Na mnoha místech dnes ráno panoval v železniční dopravě chaos. Největší škody lijáky napáchaly ve spolkové zemi Dolní Sasko, kde ve čtvrtek zahynuli dva lidé.

V dolnosaské metropoli Hannoveru hasiči zasahovali v 500 případech souvisejících s vydatným deštěm. Mnoho stromů popadalo na silnice či strhalo elektrické vedení. Odčerpávat museli hasiči také vodu ze sklepů. Ze zásobovací šachty hannoverského hlavního nádraží vyčerpali 60.000 litrů vody.

Škody hlásí také Durynsko. Většinu z nich mají na svědomí popadané větve a stromy. V okolí Nordhausenu museli kvůli sesuvu půdy uzavřít jednu z místních silnic.

Páteřní trasa mezi Berlínem na východě a Düsseldorfem na západě Německa je ve spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko trať mezi Bielfeldem a Güterslohem stále uzavřená. Úsek musí vlaky objíždět přes Osnabrück. Také mezi Hamburkem a Hannoverem dnes ráno nejezdily vlaky, naopak spoje mezi Hamburkem a Brémami se už podařilo obnovit. Omezení v železniční dopravě platí v okolí Drážďan.

Kvůli nepříznivému počasí byl ve čtvrtek večer omezen provoz na berlínských letištích Tegel a Schönefeld. Podle jejich mluvčího by se ale mělo během dneška vše vrátit do normálu.

V severní části Německa se po bouřkách ochladilo, na jihozápadě země ale zůstávají teploty stejně jako v uplynulých dnech nad 30 stupni Celsia. Kolem třicítky by se měly udržet až do pondělí.

Témata:  počasí bouře Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy