Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský soud tvrdě potrestal členy islamistické buňky

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Členové islamistické buňky ve Francii si odpykají mnohaleté tresty. Soud je ve čtvrtek večer uznal vinnými z podílu na teroristickém útoku v roce 2012, plánování dalších atentátů, loupeží a z cesty za radikály do Sýrie.

Členy džihádistické buňky jsou vinni z útoku na obchod s košer potravinami v Sarcelles u Paříže v roce 2012. Nikdo tehdy nepřišel o život, což prokurátor označil za zázrak. Osmadvacetiletý trest dostal Jérémy Bailly, který podle soudu do obchodu vhodil granát. Jeho řidiči Kevinovi Phanovi uložil soud trest o deset let nižší.

Tresty vězení dostalo i dalších osm členů skupiny. Dva z nich by měli za mřížemi strávit 12 a 20 let. Dva muže soud odsoudil v nepřítomnosti - jeden z nich je zřejmě v Sýrii, podle prokuratury je možná už i po smrti, druhý se ukrývá v Africe.

Pravděpodobný velitel celé islamistické buňky Jérémie Louis-Sidney zahynul v roce 2012 ve Štrasburku v přestřelce s policí během pokusu o jeho zatčení.

Odhalením islamistické buňky přezdívané Cannes-Torcy se podařilo podle policie zmařit další plánované atentáty. Jejich cílem se měl stát vojenský tábor v departementu Var na jihu Francie či jedna z poboček fastfoodového řetězce McDonald's.

Témata:  Francie terorismus soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy