Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně byly evakuovány výškové budovy, které nevyhověly požárním testům

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britské úřady v pátek zahájily preventivní evakuaci ze čtyř výškových domů na severu Londýna, u nichž bylo zjištěno stejné hořlavé obložení jako u vyhořelého domu s osmi desítkami obětí.

Ještě v pátek večer opustili lidé 650 bytů, někteří obyvatelé se odejít ale zdráhají. Vláda dnes oznámila, že v rozsáhlé oblasti Anglie nevyhovělo protipožárním testům 27 výškových obytných bloků.

Obyvatelé evakuovaných domů mluví o vzteku i strachu kvůli opatření, které se týká téměř 4000 lidí. Původně mělo být v Camdenu vyklízeno na 800 bytů v pěti bytových domech, později ale byl jeden blok ušetřen a obyvatelé se mohli vrátit. Podle zdůvodnění úřadů je menší a má "několik jiných konstrukčních prvků".

Camdenská radnice uvedla, že z pěti uvedených domů bude sundána nevyhovující tepelná izolace, která přispěla k rychlému šíření požáru, místo aby oheň zastavila. Obavy jsou ale kromě toho spojené i s izolací plynového potrubí vedeného do bytů a s protipožárními dveřmi.

Ministerstvo pro obce a místní správu dnes sdělilo, že protipožárním testům v Anglii neprošlo obložení 27 výškových domovních bloků. Jde o údaj z oblasti vymezené Londýnem, Manchesterem a Plymouthem.

Evakuace 650 bytů čtyř bytových bloků proběhla ještě v pátek večer. Odejít však odmítlo 83 obyvatel. Starostka Camdenu Georgia Gouldová k tomu poznamenala, že tento problém musejí vyřešit hasiči.

Michelle Urquhartová, která bydlí v jednom z domů, kde byla nařízena evakuace, uvedla, že ji místní úřady ve čtvrtek informovaly o tom, že se situace řeší. Další obyvatelka evakuovaného domu Shirley Philipsová řekla, že byla nucena dům evakuovat bez upozornění. "Proč s evakuací čekali do osmi do večera? Kam si myslí, že máme jít?," dodala.

Televizní stanice Sky News zveřejnila rozhovor s evakuovaným vozíčkářem Abdulem. Ten řekl, že pro něj nebylo zajištěno lůžko v hotelu a musí spát na nafukovací matraci.

Témata:  Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.