Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zastavil migranty? Jejich příliv do USA prudce klesá

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Příliv uprchlíků do Spojených států se za první tři měsíce vlády Donalda Trumpa snížil proti závěru vlády jeho předchůdce Barack Obamy téměř na polovinu.

V měsících těsně předcházejících Trumpovu nástupu do úřadu ale počet přijatých běženců prudce vzrostl. Podle washingtonského listu The Hill to plyne z pátečních údajů ministerstva vnitřní bezpečnosti.

Za první tři měsíce působení nové administrativy přišlo do USA zhruba 13.000 cizinců klasifikovaných jako uprchlíci. V posledních třech měsících Obamovy vlády jich bylo 25.000, což bylo o 86 procent více než o rok dříve. Počet uprchlíků za Trumpa byl v meziročním srovnání nižší o 12 procent.

Podíl národností mezi uprchlíky se v základních rysech letos nijak nezměnil. Dvě třetiny přišly ze Sýrie, Iráku, Somálska, Barmy, Dominikánské republiky a Konga. Pokud by soudy nezablokovaly Trumpův zákaz vstupu lidí z několika většinově muslimských zemí, byl by počet příchozích ze Sýrie a Somálska podstatně nižší.

Témata:  Donald Trump USA uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy