Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpa čekají těžké chvíle. Mezi republikány v Senátu rostou pochybnosti o náhradě Obamacare

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Mezi republikánskými senátory rostou pochybnosti o senátním návrhu zákona, který by měl nahradit Obamacare. Pokud by podle analytiků senátoři návrh zákona odmítli, byl by to pro prezidenta Donalda Trumpa velký neúspěch v prosazování jeho volebního programu a v případě Obamacare pak dvojnásobný.

Trump, který z odvolání Obamacare učinil jeden ze svých předvolebních slibů, by rád, aby Senát hlasoval o novém modelu pojištění ještě tento týden, vzhledem k rostoucí skepsi zákonodárců z umírněného i konzervativního křídla Republikánské strany se to ale nezdá pravděpodobné.

Již v květnu vlastní návrh schválila Sněmovna reprezentantů, kde ale drží republikáni pohodlnou většinu. Ve 100členném Senátu, který vypracoval vlastní verzi změn, naopak disponují těsnou většinou 52 křesel. V případě nerozhodného stavu sice může do hlasování zasáhnout z titulu své funkce nevoleného předsedy Senátu viceprezident Mike Pence, i tak ale republikáni nesmí ztratit více jak dva hlasy.

"Máme velmi dobrý plán," prohlásil Trump o chystaných změnách zdravotního pojištění v nedělním rozhovoru s novináři. Na dotaz k republikánským senátorům, kteří se staví proti návrhu, pak řekl, že tito zákonodárci chtějí několik věcí ujasnit. "To vysvětlení dostanou," dodal prezident.

Nespokojení senátoři v čele s neúspěšným kandidátem z loňských republikánských primárek Tedem Cruzem či krajně konzervativním senátorem z Kentucky Randem Paulem žádají změny návrhu, mimo jiné chtějí výraznější odklon od zdravotnických programů zaštiťovaných vládou.

Zhruba osm dalších republikánských senátorů, kterým se návrh sice nelíbí, ale zatím nevyslovili nesouhlas, chtějí menší škrty v rámci pojistného plánu pro sociálně slabé Medicaid. Návrh mimo jiné počítá se zrušením daně pro Američany s vysokými příjmy, z níž federální pokladna část programu Medicaid financovala.

Proti omezení finančních zdrojů pro Medicaid je mimo jiné republikánská senátorka Susan Collinsová, která kritizuje i navrhované škrty pro program plánovaného rodičovství.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy