Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekaná rezignace: Rakouský kancléř nezvládl tlak po neúspěchu SPÖ

Werner Faymann
Werner Faymann
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vídeň - Rakouský kancléř Werner Faymann oznámil rezignaci na všechny své funkce. Po debaklu kandidáta jeho Sociálnědemokratické strany Rakouska v prvním kole prezidentských voleb se ocitl pod silným tlakem.

Na narychlo svolané tiskové konferenci prohlásil, že ztratil podporu kolegů své Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ).

Faymann sdělil, že odstupuje jak z funkce předsedy vlády, tak z čela SPÖ. "Mít většinu (ve straně) nestačí," řekl Faymann s tím, že Rakousko potřebuje kancléře, jehož strana ho bude "plně podporovat". "Jsem vděčný za sedm a půl let u vlády a přeji svému nástupci více štěstí," dodal Faymann, který byl kancléřem od roku 2008.

Vedení strany by se měl přechodně ujmout vídeňský starosta Michael Häupl, napsala agentura APA. Na dnešní odpoledne je plánována schůze vedoucích představitelů sociálních demokratů, která by měla předání funkce potvrdit.

V prvním kole rakouských prezidentských voleb zvítězil kandidát populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), který se ve druhém kole 22. května střetne s expředsedou strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem.

Kancléř Faymann nejprve podpořil vstřícnou uprchlickou politiku Angely Merkelové. Následně však rakouská vláda podle něj zjistila, že vývoj je neudržitelný, zavedla kontroly na hranicích a stanovila limit na počet žadatelů o azyl.

Řada komentátorů považuje stávající krizi rakouského politického establishmentu rovněž za důsledek toho, že obě centristické strany - SPÖ (sociální demokraté) a ÖVP (lidovci) - vládly zemi posledních deset let ve velké koalici. Také uchazeč ÖVP v prvním kole prezidentských voleb zcela propadl.

Témata:  Rakousko Werner Faymann

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy