Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do sporu ruských úřadů se sítí Telegram kvůli teroru v Petrohradu se vložila i FSB

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva/Petrohrad - Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že pachatelé atentátu v petrohradském metru, který si 3. dubna vyžádal 16 mrtvých včetně atentátníka, "ve všech stádiích organizace a přípravy teroristického činu" používali šifrovanou mobilní komunikační síť Telegram. Tu po celém světě využívají desítky milionů lidí.

"Pachatel atentátu, který při výbuchu v metru zahynul, podle poznatků z vyšetřování využíval Telegram ke spojení se zahraničním kurátorem a spolupachateli, aby skryli zločinné úmysly," tvrdí tajná služba.

Majitel Telegramu Pavel Durov v noci na dnešek na sociálních síti VKontakte prozradil, že šéf úřadu dohlížejícího na internet Roskomnadzor Alexandr Žarov od něj požadoval, aby poskytl tajným službám přístup k šifrované komunikaci mezi uživateli Telegramu.

"Tento požadavek nejenže odporuje 23. článku ruské ústavy ohledně práva na listovní tajemství, ale také dokazuje neznalost, jak se šifruje v roce 2017," poznamenal Durov. Podle něj ani majitel sítě žádný "šifrovací klíč" nemá, ty si vytváří zařízení uživatele. Telegram sice byl v této oblasti průkopníkem, ale stejné metody už používají i sítě WhatsApp, Viber, iMessage a dokonce Facebook Messenger. Pokud by úřady chtěly teroristům zabránit v komunikaci, musely by vypnout celý internet.

Šéf Roskomnadzoru v pátek Durova varoval, že bude nucen Telegram v Rusku vypnout, pokud nadále bude odmítat plnit požadavky nových předpisů.

Úřady pod záminkou boje proti terorismu zpřísňují v posledních letech dohled nad internetem, který opozici kompenzuje skutečnost, že se do státních médií nedostane, poznamenala agentura AFP.

Témata:  Rusko internet

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy