Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký soud částečně odblokoval Trumpův imigrační dekret

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Nejvyšší soud USA svým dnešním rozhodnutím umožnil vládě začít částečně uplatňovat imigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa. Agentura AP to označuje za prezidentovo velké vítězství.

Pře odpůrců dekretu s vládou ale neskončila a poté, co soudy nižších stupňů prezidentovo nařízení zablokovaly, se nejvyšší soud bude dekretem v celém jeho znění zabývat na podzim.

Výnos ve své původní podobě zakazuje na 90 dní vstup lidem ze zemí, které jsou podle Trumpa bezpečnostně problematické - z Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie.

Soud dnes rozhodl, že zákazy se budou týkat pouze osob, které nemají v USA žádné kontakty; těm, kdo mají kontakty buď s jednotlivci, nebo organizacemi v USA, vstup povolen bude.

Trump minulý týden prohlásil, že jakmile soud výnos uvolní, začnou stanovená pravidla platit do 72 hodin.

Trump vydal výnos napodruhé v březnu. Několik soudů nižších instancí ale jeho platnost zablokovalo, protože ho považují za diskriminační. Vláda podala začátkem června odvolání k nejvyššímu soudu, od něhož žádá zrušení opatření nižších soudů.

Témata:  USA Donald Trump uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy