Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka je na návštěvě Japonska, doprovází ho ministři i podnikatelská delagace

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Tokio - Vládní speciál s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou dosedl na tokijské letiště Haneda kolem 14:30 místního času (07:30 SELČ). Tématy jednání bude hospodářská a obranná spolupráce ČR a Japonska, vztah EU a Japonska a řada dalších zahraničně-politických otázek.

Na programu dnešního dne je setkání českého premiéra s jeho japonským protějškem Šinzóem Abem. Sobotka se během své čtyřdenní cesty sejde rovněž s předsedou dolní komory parlamentu Tadamorim Ošimou či korunním princem Naruhitem.

Sobotka otevře česko-japonské hospodářské fórum a bude jednat s vedením japonské pivovarnické firmy Asahi Breweries, která letos koupila Plzeňský Prazdroj. Zavítá také do historického města Kjóto a položí věnec v hirošimském památníku obětem jaderné bomby.

Ve vládní delegaci je ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a ministr kultury Daniel Herman. Podnikatelská delegace je složena ze zástupců firem z oblasti obranného a leteckého průmyslu, zdravotnictví či komunikačních technologií a robotiky. Naposledy byl v Japonsku v roce 2005 tehdejší ministerský předseda Jiří Paroubek.

Témata:  Bohuslav Sobotka Japonsko Šinzó Abe

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy