Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní válka? USA uvalily na dovoz dřeva z Kanady další cla

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Washington - Mezi USA a Kanadou eskaluje dlouhodobý obchodní spor. Spojené státy uvalily na dovoz dřeva z Kanady další cla, tentokrát kvůli údajnému kanadskému dumpingu této komodity. Očekávané oznámení Washingtonu vyvolalo v Ottawě bouřlivou reakci.

Washington uvalil na dovoz kanadského měkkého dřeva, které se široce používá ke stavebním účelům, předběžné clo až 7,72 procenta. Spolu se cly oznámenými v dubnu, která podle Washingtonu vyrovnávají vládní subvence kanadským dřevařům, se celková celní sazba na dovoz kanadského měkkého dřeva do USA dostala na 17,4 až 30,9 procenta.

"Kanadské odvětví produkce měkkého dřeva budeme energicky bránit, a to i právně," reagovala kanadská vláda.

Současný spor obou zemí o obchod s dřevem je za posledních zhruba 40 let už pátý. Loni v listopadu americké dřevařské firmy požádaly ministerstvo obchodu USA, aby prozkoumalo subvence poskytované kanadským konkurentům. Poukazovaly na to, že mnohé kanadské firmy těží dřevo na státní půdě za nižší ceny.

Americká cla na kanadské dřevo zasahují dovoz v roční hodnotě kolem 5,7 miliardy USD (134 miliard Kč). Jejich uvalení přichází v době, kdy se USA, Kanada a Mexiko chystají k novému projednávání 23 let staré Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

Témata:  Kanada USA dřevo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy