Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australané nejsou spokojeni s vývojem ve světě. Přestáváme věřit v demokracii a USA, vzkazují

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra/New York - Nejnovější výroční průzkum Lowy Institutu mezi Australany ukázal, že tamní obyvatelé přestávají důvěřovat Spojeným státům. Jako největší spojence teď vnímají Nový Zéland. Australané v drtivě většině nejsou spokojeni se směrem, kterým se současný svět ubírá.

Australané zveřejnili nový výroční výzkum Lowy Institutu, který zkoumal otázky víry v demokracii a spojenectví se Spojenými státy či možné hrozby pro tamější obyvatele. S výsledky přišel server The New York Times. 

Výzkum ukázal, že starý spojenec Austrálie, Spojené státy , poprvé klesl na druhé místo co do obliby u Australanů. Nejlepší přátelskou zemí se pro Australany stal Nový Zéland. Pro Nový Zéland se vyslovilo na 53 procent respondentů, pro Spojené státu pouhých 17 procent.

Australané přitom stáli bok po boku americkým vojákům ve všech významných konfliktech od první světové války a nikdy fatálně neselhali. Dramaticky také poklesl počet těch Australanů, kteří důvěřují Spojeným státům jakožto důvěryhodnému partnerovi ve světě- V roce 2011 je tak vnímalo 40 procent Australanů, letos už jde jen o 20 procent.

Přes 42 procent Australanů také chápe prezidentství Donalda Trumpa jako hrozbu u pro životně důležité zájmy Austrálie. Více už se bojí jenom Číny (46 procent).

Průzkum také ukázal velkou ochotu Australanů k ochraně životního prostředí a k zabránění větším dopadům klimatické změny. 81 procent respondentů chce, aby se jejich vláda více zaměřila na obnovitelné zdroje energie.

Na druhou stranu u protinožců klesá důvěra v demokracii jako systém vládnutí. Jenom 60 procent Australanů věří, že jde o nejlepší politický systém. 36 procent dotázaných uvedlo, že za jistých okolností může být vhodná i nedemokratická forma vlády a nebo že jim je jedno, jakou vládu mají. Nejhorší je situace u mladých lidí, kdy demokracii preferuje jenom jejich polovina.

S dnešním směřováním světa je nespokojeno téměř 80 procent Australanů. Průzkum byl proveden na vzorku 1 200 Australanů v rámci jednoho roku.

Témata:  Austrálie USA demokracie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy