Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět z Trumpa není nadšený: Oblíbenost USA a amerického prezidenta poklesla

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Jak ukázal průzkum institutu Pew Research Center, míra oblíbenosti USA ve světě se po nástupu republikánského prezidenta Donalda Trumpa oproti jeho demokratickému předchůdci Baracku Obamovi výrazně zhoršila.

Institut provedl průzkum ve 37 zemích. Ze středoevropských zemí se dotazoval na názor občanů Polska a Maďarska. ČR ani Slovensko do sondáže nebyly zahrnuty.

Oblíbenost USA v zahraničí byla na konci Obamova mandátu po osmi letech prezidentování na úrovni 64 procent, nyní je na 49 procentech. Za oblíbenou zemi nyní považuje Spojené státy 30 procent oslovených Mexičanů, na konci Obamovy éry jich bylo 66 procent. V případě Kanaďanů je to 43 procent, za Obamy jich bylo 65 procent, z Němců pak k USA jako k oblíbené zemi vzhlíží 35 procent respondentů, za Obamy jich bylo 57 procent.

Nový americký prezident, který se do Bílého domu nastěhoval před pěti měsíci, se potýká s výraznou nedůvěrou. Pro srovnání, Obamovi na konci jeho funkčního období důvěřovalo 49 procent oslovených Mexičanů, Trumpovi jen pět procent. Z Kanaďanů Obamovi věřilo 65 procent dotazovaných, Trumpovi 43 procent. Ještě větší rozdíl je mezi německými respondenty, z nichž 86 procent důvěřovalo Obamovi a pouze jedenáct procent Trumpovi, a u Švédska, kde propast činí 83 procentních bodů.

Rozdíl v důvěře mezi Obamou a Trumpem je značný i v Polsku a Maďarsku, kde činí 35, respektive 29 procentních bodů v neprospěch republikánské hlavy státu.

Mezi 37 státy jsou pouze dva, kde se důvěra v amerického prezidenta po odchodu Obamy zvýšila, a to v Izraeli a Rusku. V Izraeli Obamovi důvěřovalo 49 procent účastníků ankety, Trumpovi však věří 56 procent. Z oslovených Rusů republikánskému prezidentovi důvěřuje 53 procent respondentů, o Obamovi to mohlo říct jen jedenáct procent.

V celosvětovém srovnání pak měl Obama důvěru 64 procent oslovených, zatímco o Trumpovi to nyní řeklo 22 procent lidí. To je, jak připomněla agentura Reuters, méně než v případě ruského prezidenta Vladimira Putina (27 procent), jeho ruského kolegy Si Ťin-pchinga (28 procent) nebo německé kancléřky Angely Merkelové (42 procent).

Pokud jde o charakteristiku Trumpa, celosvětově se 75 procent respondentů shodlo, že je arogantní, 65 procent, že je nesnášenlivý, a 62 procent uvedlo, že je nebezpečný.

Témata:  Donald Trump Barack Obama prezident USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy