Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragický požár v Londýně: Nejmladší obětí je pětiletý chlapec, kontrolou neprošlo 95 domů

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Po dvou týdnech od tragického požáru Grenfell Tower v Londýně je známa totožnost zatím jen 20 ze 79 předpokládaných obětí. Tou nejmladší je pětiletý Isaac Paulous. Vyšetřování neštěstí pokračuje, policie zvažuje vznesení obvinění mimo jiné z neúmyslného zabití.

Paulous je jedním z lidí, kteří zahynuli, když  budovu zachvátily plameny a mnoho lidí uvěznily v jejich bytech. "Isaac, náš milovaný syn, nám byl vzat v pouhých pěti letech," uvedla v prohlášení chlapcova rodina. "Všem nám bude chybět náš milý, energický a šlechetný chlapeček," uvádí se dále.

Britská vláda čelí kritice kvůli údajně nedostatečné a pomalé reakci na neštěstí. Hořet patrně začalo od lednice a že za rychlé rozšíření plamenů mohl nekvalitní izolační obklad, který propadl ve všech protipožárních testech.

Dnes vláda oznámila, že v testech neuspělo 95 výškových budov. "Nyní jsme v situaci, kdy 95 budov ve 32 samosprávných oblastech neuspělo v testech a míra závadnosti je 100 procent," konstatoval dnes mluvčí britské premiérky Theresy Mayové.

"Premiérka řekla, že bude nutné velké celonárodní vyšetřování toho, co se udělalo špatně, když obložení, které neprochází testy, bylo po řadu desetiletí instalováno na budovách po celé zemi," dodal mluvčí.

Americká společnost Arconic v pondělí oznámila, že na celém světě zastavila prodej svého izolačního obkladu Reynobond PE pro účely obložení výškových domů. Právě toto obložení bylo použito na Grenfell Tower.

Témata:  Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy