reklama

V jednom ovšem bylo letošní moskevská přehlídka přelomovou. Poprvé se jí účastnily ženy, které aktivně slouží v ruské armádě. Ulicemi Moskvy pochodovalo celkem přes 10 tisíc vojáků. Poprvé se přehlídky účastnila také Národní garda, jejíž vznik oznámil Vladimír Putin v dubnu. Garda spadá přímo pod jeho velení.

Zdroj: YouTube

Po vojácích následovala přehlídka techniky. Nechyběly historické tanky T-34, které se velkou měrou podílely na porážce nacistického Německa, ani nejmodernější technika včetně tanků T-14 Armata a obrněných transportérů Bumerang, které ruská armáda poprvé představila při loňské přehlídce.

Předvedlo se i ruské letectvo. To ukázalo třeba bojové vrtulníky, stíhačky MiG-29, MiG-31 nebo Su-27. Letectvo také předvedlo bitevníky Su-25, které ještě nedávno bojovaly v Sýrii. Nad Rudým náměstím proletěly také těžké bombardéry včetně modernizovaného nadzvukového bombardéru Tu-160.

Celkem přeletělo nad centrem Moskvy 71 letadel a helikoptér. Po vojácích prošel moskevskými ulicemi také "nesmrtelný pluk". Průvod složený z pozůstalých po obětech druhé světové války připomínal padlé a trpící plakáty s jejich fotografiemi. Tyto průvody se staly oficiální součástí přehlídky teprve vloni, ale rychle po celém Rusku získaly na oblibě.

Přehlídky se kromě Moskvy konaly i v dalších ruských městech. O zábavnou chvilku se postarali vojáci v Novosibirsku. Když se v neděli vraceli z nácviku vítězných oslav, jednomu z tahačů se utrhl návěs s dělem. Několik vojáků pak po rušné ulici nahánělo ujíždějící dělo (video zde).