Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se do USA dostanou jen přes blízké příbuzné

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Dnes začíná platit část protiimigračního dekretu, jehož částečné uplatňování umožnil v pondělí nejvyšší soud USA. Vláda prezidenta Donalda Trumpa stanovila nová kritéria pro žadatele o vízum ze šesti vybraných, převážně muslimských států a pro všechny uprchlíky.

Vízové opatření se týká občanů Íránu, Sýrie, Libye, Jemenu, Súdánu a Somálska. Podle nových pokynů zaslaných americkým velvyslanectvím a konzulátům ve středu musejí žadatelé o vízum z šesti zmíněných zemí prokázat, že mají v USA už rodiče, manžele, nezletilé či dospělé dítě, zetě nebo snachu či sourozence.

Na prarodiče, vnoučata, tety a strýce, neteře a synovce, bratrance a sestřenice, švagry a švagrové, zasnoubené osoby a další vzdálenější příbuzné se už nepřihlíží.

Imigrační dekret, který se v původní podobě týkal také Iráku, prezident poprvé vydal v lednu a než jeho dekret kvůli diskriminaci zablokovaly soudy, vyvolal Trumpův krok zmatky na letištích. Očekává se, že něco podobného může nastat i nyní. Mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová se obavy snažila rozptýlit, když řekla, že USA budou informovat cestující i příslušné organizace, aby byl "profesionálním a organizovaným způsobem zajištěn pořádek".

Právníci však mají pochyby zejména kvůli klauzuli, kterou nejvyšší soud podmínil výběr osob, jimž bude vstup do země umožněn. Musejí totiž prokázat vztahy v USA bona fide, tedy v dobré víře. Podle stanice Fox News odborníci stále konzultují s ministerstvem spravedlnosti výklad této podmínky.

Loni do USA z vybraných zemí přijelo jenom něco přes 110 tisíc turistů. Právník z imigračního oddělení Matthew Kolken řekl, že lidem z těchto zemí se obecně málokdy vydávají víza, protože obtížně dokazují, že se vrátí do podmínek občanského konfliktu ve své zemi.

Témata:  USA uprchlíci Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy