Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un se pyšní novým titulem

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang - V KLDR dnes čtvrtým dnem pokračoval sjezd vládní strany. Diktátor Kim Čong-un získal nový titul, byl jmenován předsedou Korejské strany práce. Do čela strany byl jmenován už dříve, doposud byl ale označován titulem první tajemník.

O sjezdu, který by měl podle odhadů jihokorejských expertů trvat čtyři až pět dní, mohou informovat pouze severokorejská státní média, přestože severokorejský režim pozval také asi stovku zahraničních novinářů. Ti mají ale přesně stanovený program, který se sjezdem nesouvisí.

Novináři se svezli novými vlaky metra, které jsou údajně vlastním severokorejským produktem. Podívali se na farmu a byli provedeni po bytě v novém obytném výškovém komplexu i po obchodech v jedné z pchjongjangských ulic. Zavítali také do skromného rodiště zakladatele komunistické KLDR Kim Ir-sena, kde je nyní muzeum a park. Podle agentury Reuters jsou to ukázková místa, kam jsou při návštěvách KLDR zváni turisté, kteří mají také vždy přísně kontrolovaný program.

Podle agentury AP severokorejští činitelé zřejmě uvažovali o tom, že by poskytli zahraničním novinářům určitý přístup k dění ve sjezdovém paláci. V neděli ráno dostali novináři pokyn, aby se reprezentativně oblékli a pak byli odvezeni do paláce. Po hodinovém čekání jim však bylo bez vysvětlení sděleno, že se program změnil a že mají jít na oběd.

Témata:  Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.