Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jízdenka na vlak za půl milionu, 95 milionů za energie. Kolik Brity stojí královská rodina?

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: parliament.uk **www.parliament.uk**

Londýn – Britská královská rodina se se výdajích rozhodně neomezuje. Jen v loňském roce utratila 43 milionů liber (1,3 miliardy korun). A jak právě oznámila královna Alžběta II., příští rok taková částka rozhodně stačit nebude. Uvádí to agentura AP.

Alžběta II. oznámila, že bude nutné navýšit rozpočet – a to až dvojnásobně. Ihned se proto objevily debaty o tom, zda se vyplatí královskou rodinu dál „vydržovat“.  Alžběta II. se stejně jako její předchůdci vzdala výnosů z tzv. majetku koruny (Crown Estate).

Jde o obrovský majetek, zejména nemovitostí, který má hodnotu zhruba 12 miliard liber (357 miliard korun). Z pronájmů a hospodaření plynou do státní kasy stamiliony liber, jen loni to bylo více než 320 milionů liber (9,5 miliardy korun).

Královská rodina podle zákonů dostává od daňových poplatníků fixní procento z jejich zisku. Letos tyto prostředky plánuje investovat především do opravy svého sídla v Buckinghamském paláci. Ta by měla podle agentury AP trvat deset let a stát 369 milionů liber (11 miliard liber).

Alan Reid, který se o královskou apanáž stará, řekl, že z nově vydané účetní závěrky vyplývá, že královská rodina stojí každého daňového poplatníka 65 pencí (asi 20 českých korun) za rok, což představuje cenu jedné známky. To je podle něj vzhledem k tomu, co královna představuje a dělá pro zemi, dobrou investici.

Agentura AP poukazuje, že i zdánlivě jednoduchá cesta představuje značné náklady. Královnin manžel, princ Philip, utratil více než 19 tisíc liber (půl milionu korun) za královský vlak při říjnové návštěvě do Sellafieldu, kde se nachází hlavní jaderné středisko. Místo přitom leží jen 507 kilometrů od Londýna. Pro srovnání – cesta první třídou na seniorskou slevu by stálo 120 liber (3600 korun).

Ještě víc stojí rozsáhlé zámořské cesty. Princ William a jeho žena Kate utratili asi 100 tisíc liber (3 miliony korun) za cesty na pravidelných linkách a charterových letech při jejich prodloužené dubnové cestě do Indie - návštěva se uskutečnila na žádost britského ministerstva zahraničí.

Některé částky ale vyvolaly v britském tisku rozruch. Například 36 milionů korun za dvacítku nových dveří do Windsorského paláce, 39,6 milionů korun za opravu stropu ve Státní jídelně v Buckinghamském paláci. A třeba účty za elektřinu, televizi, plyn, vodu, odpady a další ročně činí asi 95 milionů korun.

Kritici královské rodiny ze skupiny Republika však s oficiálními čísly nesouhlasí. Vypočítali, že po započítání všech výdajů, včetně těch na ochranu, stojí královská rodina zemi 345 milionů liber ročně, tedy více než 10 miliard korun.

Témata:  královská rodina Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy