Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dostali jsme se na pokraj jaderné války. Ani vojenský útok nás nezastaví, hrozí diplomat KLDR

KLDR
KLDR
Foto: www.boston.com

Pchjongjang -  Severokorejský velvyslanec při OSN Kim In Ryong varoval Spojené státy a zbytek světa, že jeho země bude dál budovat jaderný arzenál bez ohledu na sankce, tlak či dokonce vojenské útoky. Jeho slova cituje server The Washington Post.

Zástupce KLDR Radě bezpečnosti OSN sdělil, že více než padesát let trvající konfrontace mezi jeho zemí a USA dospěla do bodu, kdy reálně hrozí jaderná válka. Chování Washingtonu a cvičení s Jižní Koreou, které se uskutečnilo v dubnu a v květnu, pak označil za „dosud nejagresivnější manévry“.

Kim také řekl, že Trumpova administrativa následuje „zastaralou nepřátelskou politiku“ vůči KLDR. Poukázal také na to, že USA modernizují své jaderné zbraně, ale v ostatních zemích není vůbec povoleno „otestovat nebo vystřelit libovolný objekt spojený se slovy jaderný nebo balistický“. „To je opravdu nestoudná arogance, pokrytectví a dvojí standardy,“ řekl.

Velvyslanec také Američany obvinil z toho, že se snaží omezovat Pchjongjang a udržet si vojenskou výhodu v Asii jako „součást svého snu o ovládnutí světa“. Tvrdí také, že Severokorejci dospěli k názoru, že na to musí zareagovat a hájit svá práva a suverenitu.

„Bez ohledu na to, co říkají jiní, bez ohledu na sankce, tlak a vojenský útok, který může následovat, nebudeme ustupovat z naší cesty vedoucí k vybudování jaderné síly, která byla určena k obraně suverenity země a práva na národní existenci,“ řekl.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy