Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kosatky dravé se na západě USA nemohou rozmnožovat, nemají dost potravy

Kosatka dravá
Kosatka dravá
Foto: Pixabay

Washington - Kosatky dravé u pobřeží amerického státu Washington mají problémy s rozmnožováním, důvodem je dle vědců nedostatek potravy.

Jižní komunita kosatky dravé, která obývá Sališské moře, jehož součástí je i Pugetův záliv ve státě Washington, je od roku 2005 na seznamu ohrožených druhů.

Vědci analyzovali hormony v exkrementech kosatek a zjistili, že více než dvě třetiny případů gravidity během sedmi let výzkumu těchto kytovců skončily neúspěšně. Vědci problémy s březostí spojují s nedostatečnou nutriční výživou způsobenou nízkým stavem lososa čavyči, který je oblíbenou součástí potravy kosatek.

"Velký počet kytovců zabřezne, ale když je nutriční příjem špatný, graviditu neudrží," řekl Sam Wasser z Washingtonské univerzity, který výzkum vedl. Navíc toxiny, které se ukládají do tuku kosatek, se během jeho vstřebávání následkem nuceného půstu opět uvolňují, což problém březosti dále komplikuje.

K vyhledávání trusu vědci ve vodách u státu Washington a také u sousední kanadské provincie Britská Kolumbie používali speciálně vycvičené psy. Během let 2008 až 2014 odebrali takřka 350 vzorků, které patřily 79 jedincům.

Z analýz vyplynulo, že v letech 2008 až 2014 bylo březích 35 kosatek, následně bylo ale s matkou zjištěno jen jedenáct mláďat. U 24 kosatek, u nichž gravidita skončila neúspěchem, ať již nedonošením plodu, nebo úmrtím mláděte po narození, vědci odhalili citelnější nutriční nedostatky než u těch jedinců, kteří mladě v pořádku přivedli na svět.

Témata:  velryby příroda USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy