Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS terorizuje další zemi. Všichni jste povinni jít do války, odpadlíky čekají poslední dny, vzkazují džihádisté

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Jakarta – Indonésii, stejně jako další země v regionu, má obavy ze skupiny Islámský stát. Vleklá bitva o jihofilipínské město Marawi vzbuzuje obavy, že jde jen o předehru infiltrace teroristické organizace. Policie také odhalila celou řadu propagačních materiálů IS, džihádisté se přitom neštítí ani využívání malých dětí.

Indonéské policie v pátek oznámila, že objevila stovky sešitů a dokumentů obsahujících propagandu Islámského státu. Materiály byly zadrženy při razii v domově podezřelého radikála. Podle policistů IS k propagandě používá také děti.

V horní části všech stránek byl nápis „všichni jste povinni jít do války“. Úřady se domnívají, že Islámský stát má v Indonédii tisíce sympatizantů, a obávají se, že se skupina snaží pevně zakořenit v jihovýchodní Asii, protože ztrácí území na Blízkém východě. „Stále vyšetřujeme, kdo financoval tisk těchto knih,“ řekl policejní mluvčí Rikwanto na tiskové konferenci.

Na předních deskách knih a sešitů je vyobrazen vůdce IS Abú Bakr Bagdádí, v materiálech se často objevují výroky, které jsou připisovány právě zakladateli skupiny. „Řekni všem odpadlíkům v muslimských zemích, že toto jsou jejich poslední dny. A řekni každému nevěřícímu, že už si nehrajeme,“ zní jeden z těchto citátů.

V některých sešitech byl objeven i zdánlivě dětský rukopis, dokonce se mezi propagandou IS objevila také poznámka o sluneční soustavě, což by podle policie mohlo naznačovat, že sešity sloužily dětem, aby si do nich dělaly ve škole poznámky.

Stoupenci Islámského státu provedli v Indonésii v posledních několika letech několik útoků s nepříliš velkými následky, existují ale obavy z návratu stovek v bitvách zocelených Indonésanů, kteří odešli bojovat do Sýrie.

Vzhledem k tomu, že IS ztrácí pozice v Iráku a Sýrii, vlády jihoasijských států se obávají, že islamisté původem z Asie, včetně těch z Indonésie a Filipín, by se mohli vracet a využívat podmínek v regionu - sociálního neklidu, chabého prosazování práva, nadbytku nelegálních zbraní - k budování základen.

Indonésie má největší světovou populaci muslimů, ale oficiálně jde o sekulární zemí. Většina muslimů vyznává umírněnou formu islámu.

Témata:  Islámský stát Indonésie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy