Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký exprezident Obama navštívil Indonésii, vyzval k náboženské a rasové toleranci

Manželé Obamovi
Manželé Obamovi
Foto: Mediafax

Jakarta - Současný americký prezident Donald Trump je ve válce s novináři. Jeho předchůdce Barack Obama se dnes v Indonésii nechal slyšet, že spíše než každodenních negativních komentářů v médiích se obával toho, jak bude vnímán po letech.

"Dnes máte v médiích zpravodaje, kteří každý den říkají Obama je podle průzkumů veřejného mínění nepopulární, nepodařilo se mu získat ten hlas, nebo se stala tato hrozná věc´," řekl Obama. "Já jsem ale neměl obavy z toho, co o mně dnes píší v novinách. Obavy jsem měl, když jsem si položil otázku: ´Co o mně budou psát za 20 let?´," řekl někdejší prezident na konferenci indonéské diaspory.

Obama dále řekl, že je nutné vzdorovat rozdělující náboženské a rasové politice, přičemž zdůraznil, že Indonésie byla historicky tolerantní, což by si měla zachovat. "Tady v Indonésii, ve Spojených státech, v Evropě a vůbec všude, je velmi důležité bojovat proti politice, 'my' proti 'vám'," řekl Obama, za což sklidil bouřlivý potlesk lidí, z nichž většina pracovala či studovala v zahraničí. Indonésie se v posledních měsících potýkala s rostoucí netolerancí vůči nemuslimům a LGBT komunitě.

Před návštěvou Jakarty navštívil Obama město Yogyakarta a mezi turisty populární ostrov Bali, kde vyjel na rafty. Rovněž se setkal s prezidentem Indonésie Jokem Widodem.

Témata:  Barack Obama Indonésie novináři

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy