Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Někdejší kandidát na francouzského prezidenta Hamon po třiceti letech opouští socialisty

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Někdejší kandidát na francouzského prezidenta Benoit Hamon (50) opouští svou mateřskou Socialistickou stranu, ve které působil 30 let. Levice v Francii momentálně prochází hlubokou krizí. Propadla při prezidentských i parlamentních volbách.

Hamon dnes řekl, že se chce věnovat obrodě levice prostřednictvím svého nového hnutí. "Odcházím ze strany, ale neopouštím socialistickou myšlenku," uvedl před asi 11.000 lidmi, kteří se zúčastnili ustavení jeho Hnutí 1. července. To si klade za cíl reformovat a sjednotit francouzskou levici.

Hamon v prvním, dubnovém kole voleb hlavy státu utrpěl drtivou porážku, když získal pouze 6,4 procenta hlasů. Neuspěl ani v červnových parlamentních volbách.

V prezidentských volbách zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron a jeho nové hnutí uspělo také ve volbách do parlamentu, pro tradiční francouzské strany znamenaly oboje volby debakl.

Témata:  Francie Benoit Hamon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy