Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brit napadl muslimky kusem slaniny a urážkami, půjde do vězení

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn - Britská policie oznámila, že v poslední době roste počet trestných činů z nenávisti. Jednou z takových kauz, která se stala pět dní po útoku islamistů na London Bridge a na Borough Market, se teď zabývaly britské soudy.

Agentura AP informuje o případu britského muže, který byl zadržen poté, co napadl dospívající muslimku velkým kusem slaniny a následně urážkami zaútočil také na její matku.

Ve čtvrtek byl Alex Chivers odsouzen soudem v Londýně k šesti měsícům ve vězení za napadení a za trestný čin proti veřejnému pořádku. Justice útok 36letého muže klasifikovala jako nábožensky či rasový útok s přitěžujícími okolnostmi.

Podle policie k útoku došlo 8. června v severní části Londýna. Muž se přiblížil ke dvěma muslimkám a křičel na ně islamofobní komentáře. Pak mladší z žen udeřil kusem slaniny.

Detektiv James Payne, který se případem zabýval, řekl, že u útoku byli přítomni i další lidé, včetně člověka, který incident natáčel. Payne označil tento útok za „skutečně šokující.“

Podle statistik po teroristických útocích v Londýně v zemi radikálně vzrostl počet útoků z nenávisti. Tento nárůst je dokonce větší, než tomu bylo ve Francii po atentátech v Paříži, uvedl nedávno britský deník The Independent. Údaje, které shromáždila metropolitní policie, ukazují, že podle odhadu došlo k nárůstu rasistických incidentů dne 6. června ve srovnání s průměrným dnem letošního roku o 40 procent.

Sadiq Khan, muslimský starosta Londýna, proto vyzval veřejnost, aby hlásila trestné činy z nenávisti na policii s tím, že město by mělo zastávat přístup „nulové tolerance“. „Jednou z nejlepších věcí na Londýně je odhodlání postavit se této averzi. Toto město se kvůli útoku nezmění,“ uvedl.

„Stejně jako policie udělá vše pro to, aby vykořenila extremismus z našeho města, musíme zastávat přístup nulové tolerance k trestným činům z nenávisti. Pokud jste svědky trestného činu z nenávisti, nahlaste ho na policii. Pokud jste spáchali zločin z nenávisti, budete zatčení,“ ukázal Khan lidem.

Témata:  Velká Británie muslimové Londýn

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy