Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking zuří kvůli americké bojové lodi v blízkosti sporného ostrova. Je to vojenská a politická provokace, tvrdí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: navy.mil

Peking - Kolem jednoho ze sporných Paracelových ostrovů v Jihočínském moři proplula americká vojenská loď USS Stethem. Čínské ministerstvo zahraničí to v neděli označilo za "vážnou politickou a vojenskou provokaci".

Americký torpédoborec vyzbrojený řízenými raketami se k ostrovu Triton Island přiblížil na vzdálenost kratší než 12 námořních mil, což je mezinárodně uznávaná hranice teritoriálních vod.

V reakci na přítomnost amerického plavidla Čína vyslala své vojenské lodě, aby ho vytlačily, prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang, jehož citovala agentura Nová Čína.

Podobný incident se stal už v květnu, když americká válečná loď proplula kolem jednoho z umělých ostrovů, který Čína vybudovala v Jihočínském moři.

V Jihočínském moři se nacházejí ložiska ropy a zemního plynu, vedou tudy také důležité námořní trasy a jsou zde bohatá loviště ryb. Na části moře si dělají nárok Vietnam, Tchaj-wan, Filipíny, Malajsie a Brunej. Čínské nároky jsou ovšem zdaleka největší. Za své považuje Peking území ve tvaru obřího U, které pokrývá 1,7 milionu kilometrů čtverečních a které zahrnuje i Spratlyho a Paracelovy ostrovy.

Témata:  Čína U.S. Navy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy