Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané tají výsledky hodnocení zabezpečení jaderných zbraní

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy začaly tajit doposud veřejně dostupné výsledky hodnocení bezpečnosti manipulace s jadernými zbraněmi a jejich zabezpečení.

Podle agentury AP tak chce americké ministerstvo obrany chránit výčty poruch a selhání před potenciálními protivníky, kteří by jinak věděli příliš o slabinách amerického jaderného arzenálu.

Podle kritiků je ale nový přístup pochybný, protože nerozlišuje mezi ochranou tajných informací a zakrývání případů nedbalého chování při manipulaci s jadernými zbraněmi. To by podle nich mělo zůstat pod veřejným dozorem.

Nové pravidlo vstoupilo v platnost v březnu, tedy za vlády nového prezidenta Donalda Trumpa, a dotklo se nejprve námořnictva, které disponuje jadernými hlavicemi na balistických raketách umístěných v ponorkách, a pak letectva. To má pod kontrolou rakety umístěné na pozemních stanovištích a jaderné bomby ve strategických bombardérech.

Zprávy z předchozích let poukazují na vážné a hluboce zakořeněné nedostatky v manipulaci - selhávání v zajišťování bezpečnosti, neodborné velení, nedostatečný výcvik, morální selhání a další problémy.

Témata:  USA jaderné zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy