Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko čekají těžké časy? Uznávaný ekonom varuje před sankcemi a blížící se krizí

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský deník Rossijskaja Gazeta přinesl rozhovor s uznávaným ruským ekonomem Alexandrem Dynkinem. Ten předpokládá, že protiruské sankce se v horizontu deseti let zřejmě nezruší. Pokud Rusko nepřijme potřebné reformy, může se propadnout na 15. místo co do ekonomické vyspělosti až za Mexiko.

Podle Dynkina se v následujících letech nedá očekávat, že by Rusko v dohledné době významně hospodářsky rostlo. Tempo bude dle jeho slov zhruba stejné, jako v případě některých předních zemí Evropské unie. Rusko by muselo přijmout nějaké reformy, aby se situace zvrátila a růst by tak dosáhl 3-4 procent. 

Ekonom také vysvětlil, co způsobilo ruskou recesi v letech 2015-2016. Z 50 procent prý bylo ne zcela efektivní hospodářství Ruska, z třetiny za to mohl pokles cen ropy a zemního plynu a z pětiny za to mohl balíček protiruských sankcí. 

Hlavním problémem vidí ekonom nízkou produktivitu ve srovnání se Spojenými státy. Ty prý budou i nadále technologickým, vojenským a hospodářským (co do parity kupní síly) lídrem světa. Rusko se na druhé straně stále propadá. Pokud prý nedojde k přijetí nějakých zásadnějších reforem, lze očekávat, že se ruská ekonomika propadne v roce 2030 až na 15. místo za Mexiko. Největšími konkurenty jsou momentálně pro Rusko Brazílie a Mexiko. 

Dynkin se vyjádřil také k protiruským sankcím. Ty prý mohou trvat "dlouhou dobu". "Minimálně deset let, to je objektivní realita, ve které žijeme," řekl. Uvedl, že ale existuje možnost jakéhosi posunu. Sankce zmírnilo Japonsko a Jižní Korea. 

Ekonom vnímá i pozitivní stránku sankcí. Bez nich by totiž nikdy nedošlo ke zřízení národního platebního systému, který mají všechny významné země. Řada odvětví navíc byla osvobozena od zahraniční konkurence, zejména v oblasti zemědělství či chemického průmyslu. Dynkin dodal, že mnoho německých podnikatelů vyjadřuje nelibost nad sankcemi a chce s Rusy spolupracovat. I tak bude podle Dynkina Evropa v budoucnosti klíčovým obchodním partnerem.

Alexander Dynkin je ruský ekonom, který se zabývá zejména problematikou ekonomického růstu, mezinárodním srovnáním, technologickými inovacemi a energetikou. Je prezidentem Institutu světového hospodářství a mezinárodních vztahů (IMEMO) při Ruské akademii věd. 

Témata:  Rusko protiruské sankce ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy