Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ostuda? Z USA se valí kritika kvůli procesu s vrahy opozičního politika Borise Němcova

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Vláda práva na své nejzákladnější úrovni znamená, že nikdo nestojí nad zákonem, konstatuje editorial serveru Washington Post. Prestižní americký deník v něm dodává, že konec soudu s pěticí mužů obviněných z podílu na zavraždění ruského opozičního vůdce Borise Němcova v Moskvě velmi jasně ukázal, že tento princip v Rusku neplatí.

Pochybnosti zůstávají

Pětice Čečenců byla soudem usvědčena z provedení vraždy, připouští vlivný server. Kritizuje však, že lidé, kteří si Němcovovu fyzickou likvidaci objednali, nebyli vypátráni a stíháni.  

Němcova, kterému v době zavraždění bylo 55 let, dne 27. února 2015 zastřelili zezadu v momentě, kdy přecházel most poblíž Kremelské zdi, připomíná Washington Post. Poukazuje, že politik byl kdysi mladým reformátorem, jehož hvězda stoupala, když bezprostředně po kolapsu Sovětského svazu působil jako gubernátor regionu Nižní Novgorod, přičemž následně v 90. letech minulého století sloužil jako vicepremiér pod prezidentem Borisem Jelcinem a dokonce se o něm spekulovalo jako o možném Jelcinově nástupci.     

Během třetího funkčního období prezidenta Vladimira Putina se z Němcova stal hlasitý kritik ruské hlavy státu a připravoval zprávu mapující korupční aktivity mezi Putinovými spolupracovníky, vysvětluje washingtonský deník. Doplňuje, že před svou smrtí se Němcov veřejně vyslovoval proti "válce Vladimira Putina" a ruskému podněcování ozbrojeného povstání na jihovýchodní Ukrajině.

"Neomalená, chladnokrevná vražda byla šokem," pokračuje editorial. Uvádí, že mnoho Němcovových přátel a rodinných příslušníků se ptá, jak mohl být politik zavražděn tak blízko Kremlu, aniž by nedošlo k nějaké formě souhlasu ze strany ruských úřadů.

Soud tak zvědavý ovšem nebyl, kritizuje Washington Post. Poukazuje, že po osmiměsíčním soudním líčení došlo k odsouzení pětice Čečenců, včetně Zaura Dadajeva, který byl identifikován jako osoba, která stiskla spoušť. Další čtyři muži podle závěrů soudu figurovali jako komplicové, přičemž celé skupině bylo za provedení útoku přislíbeno 15 milionů rublů (zhruba 5,7 milionu korun, pozn. redaktora), avšak soud nedokázal zjistit, kdo si ve skutečnosti Němcovovu vraždu objednal.

Mocní zůstávají privilegovaní       

Němcovova rodina požaduje, aby vyšetřovatelé prověřili roli Ramzana Kadyrova, čečenského autoritářského prezidenta, ale ten nebyl ani vyslechnut, poukazuje vlivný server. Doplňuje, že svědectví u soudu přitom prokázalo, že čečenský policejní velitel, který mezitím zmizel, umožnil Dadajevovi odjet do Moskvy, kde mu dokonce poskytl byt. "Velitelův řidič byl tím, kdo nabídl vrahům platbu - ten také uprchl," shrnuje americký deník.     

"To, že podobné nájemné vraždy procházejí bez trestu, je děsivě černou známkou Ruska již více než dvě desetiletí," kritizuje Washington Post. Připomíná, že 7. října 2006 byla ve svém domě zastřelena odvážná investigativní novinářka Anna Politkovská a i v tomto případě byli chyceni a odsouzeni muži, kteří vraždu provedli, ale toho, kdo si smrt Politkovské objednal, se nikdy nepodařilo vypátrat.

Seznam takových vražd, k nimž v Rusku došlo, je podle prestižního deníku dlouhý. Oběti tvoří zpravidla novináři, politici a byznysmeni, vysvětluje editorial.         

Smutným faktem zůstává, že Borisi Jelcinovi se nepodařilo vybudovat stát založený na vládě práva, tvrdí Washington Post. Dodává, že Vladimir Putin se o něco takového ani vážněji nepokusil.

Ačkoliv v Rusku existuje justiční systém a v postsovětské době byly sepsány zákony, jejich prosazování může být občas extrémně svévolné, deklaruje americký deník. Editorial uzavírá konstatováním, že mocní v Rusku se nacházejí v privilegovaném postavení, což je nezpochybnitelné, ale též ostudné.     

Témata:  Rusko Boris Němcov Ramzan Kadyrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.