Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka jednal s egyptským prezidentem Sísím, mluvili o terorismu i obchodu a turistice

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Budapešť - Český premiér Bohuslav Sobotka se dnes v Budapešti setkal s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a vyjádřil podporu Káhiře v boji proti terorismu. Tématem jejich rozhovoru byly také ekonomika a turismus.

"Nepochybně potřebujeme Egypt jako stabilní stát, který se dokáže vymanit z bezpečnostních a také hospodářských problémů. Egypt je jedna z mála stabilizovaných zemí v regionu severní Afriky a Blízkého východu, a i z tohoto důvodu je to důležitý partner jak pro Českou republiku, tak pro celou Evropskou unii," řekl Sobotka českým novinářům ještě před vlastním jednáním šéfů vlád V4 se severoafrickým hostem v maďarské metropoli.

Sobotka zdůraznil, že větší investice od českých firem vyžadují, aby se Egypt postaral o jejich bezpečnost, a to nejen před možnými teroristickými útoky, ale i z hlediska respektování práva, vymahatelnosti smluv či ochrany exportu.

"Určitě jako Češi máme zájem do Egypta více vyvážet, vzájemný obchod se teď pohybuje okolo 400 milionů (korun), tedy potřebujeme větší export. Bavili jsme se také o dodávkách v obranném průmyslu. Česká republika pomohla vyzbrojit egyptskou policii, pomáhá vyzbrojovat armádu a do budoucna zde existuje prostor pro další české firmy," řekl premiér.

Také požádal šéfa egyptského státu o větší pozornost při ochraně menšin, zejména křesťanských Koptů, kteří se velmi často stávají terčem nenávistných útoků náboženských radikálů i atentátů ze strany teroristů. Sísí ujistil o snaze své vlády ochránit Kopty a další menšiny i prosazovat principy náboženské tolerance.

Sobotka připomněl, že v současnosti do Egypta jezdí zhruba 120.000 českých turistů ročně. Sísí jej ujistil o silné snaze zajistit bezpečí v hlavních destinacích, aby se návštěvníci z Evropy v příštích letech vrátili.

S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí považuje MZV ČR bezpečnostní situaci v zemi za stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je zajištěna dostatečně. MZV dále doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry.

Témata:  Bohuslav Sobotka Abd Fattáh Sísí Egypt

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy