Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizí zpravodajci zvýšili aktivity na Slovensku, tvrdí armádní tajná služba

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Armádní tajná služba SR ve výroční zprávě konstatuje, že cizí zpravodajské služby loni posilovaly aktivity na Slovensku. Zpravodajci také zjistili, že navzdory zpřísnění zákona byly střelné zbraně na Slovensku nadále deaktivovány takovým postupem, jež umožňoval následné obnovení plné funkčnosti zbraní.

"Získané poznatky v hodnoceném období potvrzovaly trend růstu a zvyšování intenzity aktivit cizích zpravodajských služeb na území SR. Na eliminaci aktivit cizích zpravodajských služeb byla přijímána aktivní opatření," uvedlo slovenské vojenské zpravodajství, aniž uvedlo podrobnosti.

Slovenští armádní zpravodajci také potvrdili dřívější informace, že pistole, kterou loni střelec v německém Mnichově zabil devět lidí a poté spáchal sebevraždu, byla upravena na území Slovenska a následně prodána prostřednictvím obtížně přístupné, anonymní části internetu.

Vojenská tajná služba uvedla, že prostřednictvím zpravodajských opatření došlo k vyloučení problémových osob ze skupiny uchazečů o zapojení do pilotního projektu dobrovolné vojenské služby, který loni Slovensko zahájilo s cílem vytvářet armádní zálohy.

Armáda také propustila vojáka, který byl označen za přívržence pravicového extremismu. Kromě toho vojenské zpravodajství zaznamenalo mezi příslušníky slovenské armády nárůst případů užívaní drog, zejména marihuany.

Témata:  Slovensko Slovenská armáda špionáž

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy