Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská policie zabavila servery firmy, která údajně šíří malware

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajinská policie zabavila servery kyjevské softwarové firmě, která je podezřelá z šíření škodlivého programu, jenž následně pronikl do počítačů velkých firem po celém světě.

Oznámil to dnes šéf ukrajinské kybernetické policie Serhij Demyďuk. Servery firmy MEDoc, která na Ukrajině nabízí daňové počítačové programy, byly podle Demyďuka zabaveny v rámci probíhajícího vyšetřování.

Podle policistů hackeři na aktualizační server ukrajinské firmy umístili škodlivý malware, který se pak s novou verzí softwaru dostal do počítačů po celém světě. Jednalo se o tzv. ransomware, který uzamkne napadené zařízení a za odblokování přístupu k souborům požaduje výkupné. Nejvíce byli zasaženy ukrajinské banky a podniky, potížím se ale nevyhnuly ani zahraniční společnosti, například dánská lodní společnost Maersk nebo francouzská banka BNP Paribas.

Podle kyjevských vyšetřovatelů není jasné, kdo za incidentem stojí. Firma MEDoc jakoukoli odpovědnost za šíření škodlivého softwaru odmítá. Útok musel být podle policistů připravován dlouhé měsíce a stáli za ním nepochybně zkušení hackeři, kteří rozpoznali zranitelnost daňových programů MEDoc. Kyjev bezprostředně po odhalení útoku z odpovědnosti obvinil Rusko.

Témata:  Ukrajina hackeři

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy