Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Calais vypukly boje mezi migranty, zasahovat musela policie se slzným plynem

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais – Násilí v tranzitní zóně kolem města Calais se stupňuje. Tvrdí to tamní úřady v reakci na dvoudenní boje, které vypukly mezi skupinou asi 100 migrantů z Eritreje a Etiopie. Gangy na sebe podle listu Le Figaro útočili kameny a holemi. Několik běženců už kvůli tomu skončila v nemocnici.

Podle deníku boje vypukly v pátek pozdě večer, zapojily se do nich skupiny eritrejských a etiopských přistěhovalců, kteří přicestovali ilegálně z Afriky v naději, že se jim podaří dostat do Velké Británie.

Podle Philippa Mignoneta, náměstka primátora města Calais, který má na starosti bezpečnost, policie zasáhla v pátek večer ve čtyřech samostatných rvačkách a k rozehnání afrických běženců použila slzný plyn.

„Za 12 hodin násilí na místě znovu eskalovalo,“ uvedl. Další boje vypukly v sobotu odpoledne v průmyslové zóně nedaleko Calais. Celkem 16 lidí bylo zraněno, z toho jeden vážně. Policie zadržela zhruba tucet mužů, převážně Eritrejců, kteří museli být ošetřeni.

Podle deníku násilí vypuklo zřejmě ve chvíli, kdy pracovníci neziskových organizací rozdávali jídlo. Pravidla pro rozdělování potravin, vody a zřizování provizorních přístřešků jsou silně regulována, aby se zabránilo tomu, že na místě opět vznikne uprchlický tábor, jako byla nechvalně proslulá „Džungle“.

Rue des Verrotières je jediná ulice, na které mohou pracovníci charity distribuovat jídlo nelegálním přistěhovalcům. Minulé pondělí správní soud v Lille přijal souhrn opatření na podporu nelegálních migrantů v Calais, ale odmítl znovuotevření přijímacího střediska.

„Události posledních dvanácti hodin ukazují, že starosta má právo se proti tomuto rozhodnutí odvolat Povolení vydávat jídla po celý den vytváří situace, kdy se tu shromažďují masy lidí, a to vede k napětí,“ vysvětluje Mignonet.

Tábor v Calais by v říjnu 2016 rozebrán a migranti byli rozvezeni do dalších zařízení do po celé zemi. Už v únoru se ale objevily informace, že se do oblasti přístavu běženci pomalu vrací. V současné době kolem města žije asi 400 a 600 většinou eritrejských a etiopských běženců a také skupiny Afghánců.

Migranti se pokouší dostat do kamionů mířících do Velké Británie. Před několika dny v Calais zahynul řidič polské dodávky poté, co narazil do kamionu. Celou nehodu způsobily překážky, které na silnice položili migranti, aby zpomalili kamiony a oni mohli proklouznout dovnitř.

Témata:  Francie uprchlíci policie Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy