reklama

Euro si však upevnilo úlohu rezervní měny a jeho pozice druhé nejvýznamnější měny na světě zůstává neohrožena. "Velmi jednoduchý vzkaz zní, že euro dál ztrácí půdu pod nohama jako mezinárodní měna," řekl člen výkonné rady ECB Benoit Coeuré. "Euro je však nepochybně druhou nejdůležitější měnou v mezinárodním měnovém systému," dodal.

Centrální banky nadále zvyšují své rezervy v eurech. To částečně odráží názor, že eurozóna se pomalu dostává z vleklé dluhové krize a ukazuje, že euro bude navzdory šokům dál vnímáno jako bezpečný uchovatel hodnoty. Celosvětově bylo na konci loňského roku téměř 20 procent devizových rezerv v eurech a objem rezerv v eurech by mohl dále růst. Naopak se snižuje význam eura při poskytování mezinárodních úvěrů a při obchodování na devizových trzích.

Dolar tvoří 64 procent devizových rezerv po celém světě a zhruba 42 procent všech mezinárodních plateb se uskuteční v dolarech.

Vzhledem k rostoucímu významu čínské měny ECB na začátku letošního roku umístila do svých devizových rezerv jüany v hodnotě 500 milionů eur (13,1 miliardy Kč). Coeuré ale upozornil, že další nákupy jüanů by mohly následovat. Celosvětově má čínský jüan na devizových rezervách podíl 1,1 procenta a v jüanech se uskuteční 1,7 procenta mezinárodních plateb.