reklama

Asteroid se řítí k zemi, lidé panikaří, vlády světa se zoufale obrací k USA a Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku NASA. Tým vědců po celé řadě výpočtů oznámí, že obří kus skály bude možné odklonit, ale že je k tomu potřeba speciální technika. I když to zní jako ohraná zápletka z katastrofických filmů, opak je pravdou. Přesně takovou misi totiž teď v USA připravují.

NASA představila DART (Asteroid Impact and Deflection Assessment), historicky první misi, které má předvést techniku určenou pro planetární obranu. Ukáže, že může vychýlit potenciálně nebezpečný asteroid z jeho dráhy tak, aby se vyhnul planetě Zemi.

„DART bude vůbec první misí NASA, která má ukázat efekt známý jako kinetická nárazová technika - zasažení asteroidu tak, aby došlo k pozmění jeho oběžné dráhy,“ uvedl vedoucí oddělení planetární obrany v NASA Lindley Johnson, podle kterého byl k pokusu vybrán malý objekt, který Zemi neohrožuje.

„Tak by se planeta mohla v budoucnu bránit proti možným nárazům asteroidů,” vysvětluje Johnson. Cílem mise plánované na rok 2022 je asteroid, který se k Zemi přiblíží v říjnu 2022 a pak znovu v roce 2024. „Asteroid se jmenuje Didymos, což je řecký výraz pro dvojče, protože asteroid je součástí binárního systému, který se skládá ze dvou těles - Didymos A o velikosti asi 780 metrů a menšího asteroidu Didymos B (160 metrů), který kolem většího obíhá. DART bude mít dopad pouze menší ze dvou těles - Didymos B,“ informuje NASA na svých stránkách.

Sonda o hmotnosti 300 kg narazí do asteroidu rychlostí přes 6 km/s, ve chvíli nárazu tedy poletí devětkrát rychleji než kulka. „Binární planetka je ideální přírodní laboratoří pro tento test,“ řekl Tom Statler, programový vědec pro DART. „Skutečnost, že Didymos B je na oběžné dráze kolem asteroidu Didymos A nám umožní lépe vidět výsledky dopadu, a zároveň zajistí, že experiment nezmění dráhu dvojice kolem Slunce.“

„DART je důležitým krokem při prokazování toho, že můžeme chránit naši planetu před budoucím dopadem asteroidu,“ řekl Andy Cheng z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory v Marylandu. „Vzhledem k tomu, že toho moc nevíme o jejich vnitřní struktuře nebo složení, musíme provést tento experiment na skutečném asteroidu“.

Malé planetky zasahují Zemi téměř denně, neškodně se rozbijí v horních vrstvách atmosféry. Objekty dostatečně velké, aby dopadly na povrch jsou mnohem vzácnější. Objekty větší než 1 km v průměru, které by mohly způsobit globální efekty, NASA bedlivě sleduje.