Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Mosulu: Ve městě je uvězněno až 20.000 civilistů, žijí v bídných podmínkách

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - V severoiráckém Mosulu podle OSN zůstává kvůli bojům mezi vládními jednotkami a zbytky radikálů z Islámského státu (IS) uvězněno 15.000 až 20.000 civilistů, přežívají v bídných podmínkách. Irácká armáda odhaduje, že nad džihádisty zvítězí do několika dnů.

Koordinátorka humanitárních akcí OSN v Iráku Lise Grandeová uvedla, že civilisté, kteří uvízli v poslední části centra ovládaného islamisty, jsou ve velkém nebezpečí.

"Žijí v otřesných podmínkách," dodala. Civilisté se podle ní ocitli uprostřed bombardování a střelby. Pokud se pokusí utéct, radikálové po nich střílejí.

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. Od poloviny června se snaží dobýt historické jádro, které je poslední čtvrtí v Mosulu, jež má pod kontrolou IS. Islamisté kontrolují už asi jen jeden kilometr čtvereční centra velkoměsta.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy