Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku začala schůzka iniciativy Trojmoří, účastní se jí také Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Varšava - V polské metropoli začala vrcholná schůzka představitelů 12 zemí střední a východní Evropy, jíž se účastní také americký prezident Donald Trump. Varšava je z šéfa Bílého domu tak uchvácená, že mu provládní média dokonce nechala složit písničku.

Šéf Bílého domu podle serveru wyborcza.pl nejprve pochválil sál, ve kterém se jednání koná, a dodal, že region je pro něj důležitý mimo jiné proto, že odsud pochází jeho manželka Melania. Trump také připomněl, že země východní a střední Evropy mají za sebou roky represe. "Doufám, že tyto země budou vzkvétat," uvedl.

Trump do Varšavy přiletěl už ve středu pozdě večer. Dnes se sešel s polským prezidentem Andrzejem Dudou a nyní jedná s představiteli 12 států zapojených do takzvané iniciativy Trojmoří, zahrnující země mezi Baltem, Jadranem a Černým mořem. Česko zastupuje předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Nadšení, přinejmenším ve státních a provládních médiích, provází návštěvu Trumpa ve Varšavě. Polská televize TVP, ovládaná vládní stranou, dokonce  přišla s písničkou, stvořenou speciálně pro tuto příležitost: "Trumping and jumping, Duda is trendy".

Dílko písničkáře a kabaretiéra Andrzeje Rosiewicze, které podle svých slov vytvořil na počest Melanie a Donalda Trumpových, zazněl v ranním vysílání - a okamžitě se dočkal studené sprchy od kritiků za slabou choreografii i banální text, jakož i věcnou chybu, kdy autor označuje Roberta de Nira za obdivovatele Trumpa, ačkoliv herec podporoval miliardářovu soupeřku Hillary Clintonovou.

"Trumping and jumping today is trendy. Trumping and jumping. Sing and jump, sing and jump! Sing all together for Donald Trump," zpívá Rosiewicz.

Dílko "For Mr President From Warsaw With Love" se dočkalo spousty komentářů v sociálních sítích. "Ačkoliv nikoliv všichni si váží tohoto umění, Rosiewiczova písnička se momentálně stala hitem internetu," napsal server Onet.pl.

Témata:  Donald Trump Polsko hudba

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy