Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump doufá v další dodávky amerického zemního plynu do Polska

Plynovod
Plynovod
Foto: Pixabay

Varšava - Americký prezident Donald Trump doufá v další dodávky amerického zemního plynu do Polska, i když cena se může zvýšit. Prezident Andrzej Duda prohlásil, že by byl rád, kdyby se podařilo uzavřít dlouhodobou dohodu o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA.

Polsko na počátku června obdrželo jako první země z východní a severní Evropy dodávku amerického plynu z břidlicových ložisek a usiluje o dlouhodobější dodávky, které mají zemi pomoci snížit závislost na ruském plynu.

"Sedíme na obrovském množství energie, nyní vyvážíme energii. Kdykoliv budete potřebovat energii, prostě nám zavolejte," řekl Trump. Snažil se povzbudit i další země v regionu k odběru amerického plynu a slíbil, že Spojené státy nepoužijí nikdy energii jako donucovací prostředek a nepovolí ani jiným zemím, aby tak činily.

Varšava doufá, že návštěva Trumpa vydláždí cestu pro další dodávky plynu ze Spojených států. Polsko již dříve uvedlo, že nechce prodloužit svoji dlouhodobou dohodu o dodávkách plynu s ruským Gazpromem, která má vypršet v roce 2022.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski soukromé televizní stanici TVN24 řekl, že je nyní na americké straně, aby rozhodla o dalších dodávkách LNG do Polska. "Jeden tanker dorazil a ukázali jsme, že je to možné. Nyní vše závisí na americké straně, zda nabídne smlouvu, která bude pro Polsko komerčně výhodná," řekl Waszczykowski.

Polsko také doufá, že by se mohlo stát centrem pro dodávky amerického plynu pro region a má ambici v budoucnosti plyn dále prodávat, zvláště na Ukrajinu, ale také do jižní Evropy. Po dokončení výstavby plynovodu z Norska a rozšíření LNG terminálu by země měla být schopná dovážet více plynu, než spotřebuje, napsala agentura Reuters.

Témata:  Donald Trump Polsko zemní plyn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy