Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie má v plánu do roku 2040 ukončit prodej aut na benzin i naftu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: AMTS

Paříž - Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot dnes představil ambiciózní plán, podle kterého by se ve Francii do roku 2040 měly přestat prodávat benzinové i naftové automobily.

V první polovině letošního roku se benzinová a naftová vozidla podílela na novém vozovém parku ve Francii zhruba 95 procenty. Tržní podíl elektromobilů činil pouze 1,2 procenta a podíl hybridních vozů 3,5 procenta.

Hulot připustil, že odchod od benzinových a naftových automobilů představuje "obtížný cíl". Francouzské automobilky však podle něj mají projekty, které mohou jeho dosažení zajistit.

Ministr také potvrdil, že Francie chce do roku 2022 ukončit výrobu elektřiny z uhlí a do roku 2025 snížit podíl jaderné energetiky na celkové produkci elektřiny na 50 procent. Nyní je to 75 procent.

Témata:  Francie elektromobily automobilový průmysl auto

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy