Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané na základě dekretu omezí uprchlický program od 12. července

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy svůj program přijímání uprchlíků ponechají plně v chodu do 12. července, oznámilo dnes americké ministerstvo zahraničí. Poté se začne uplatňovat zákaz vstupu pro běžence, kteří nebudou mít v USA důvěryhodné a blízké vazby.

Ministerstvo sdělilo agenturám, které mají příjem běženců na starosti, aby nadále pokračovaly s transporty žadatelů o azyl. Přemísťování běženců tak může pokračovat do 12. července, kdy se očekává naplnění kvóty pro příjem uprchlíků. Na nynější fiskální rok, který skončí v září, činí strop 50.000 lidí.

K dnešnímu dni Spojené státy přijaly přes 49.500 uprchlíků. Původně byl limit 100.000 lidí, ale prezident Donald Trump toto číslo po svém nástupu do úřadu v lednu snížil o polovinu.

Jakmile Spojené státy padesátitisícovou kvótu naplní, začnou uplatňovat nejvyšším soudem částečně odblokovaný Trumpův protiimigrační dekret. Ten umožňuje na 120 dní pozastavit vstup do USA všem běžencům, kteří nemají na USA úzké rodinné, studijní či obchodní vazby.

Témata:  USA přistěhovalectví Donald Trump

Související

Aktuálně se děje

20. září 2024 15:11

Hvězdný týden: Ryan Reynolds září v New Yorku, Heidi Klum a Vergara na červeném koberci a mnoho dalších

Usměvavý Ryan Reynolds okouzlil New York, zatímco Heidi Klum zazářila na červeném koberci! Celebrity mají za sebou další pracovní povinnosti. 

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy