Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS se nevzdává, v Mosulu zahájil protiofenzivu a vytlačuje armádu pryč

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Islámský stát (IS) dnes zahájili protiofenzivu na severním okraji mosulského starého města a podařilo se mu zatlačit iráckou armádu zpět o desítky metrů. Džihádisté také pronikli do již osvobozené vesnice. Potíže hlásí uprchlické tábory.

Podle armádních zdrojů citovaných agenturou AP zahájilo 50 až 100 členů IS protiúder krátce po poledni. Jeden z lékařů řekl, že do ošetřovny bylo převezeno přes deset zraněných iráckých vojáků.

IS, který Mosul zabral v roce 2014, nyní ve městě drží poslední kilometr čtvereční území. Armáda odhaduje, že na místě zůstalo jenom několik set členů IS, hlavně zahraničních bojovníků.

V jedné vesnici jižně od Mosulu členové IS podle irácké televize zabili dva místní novináře. Televizní zpráva neuvádí, kdy se incident stal. Členům IS se podařilo dostat do již osvobozené vesnice Imám Gharbí tento týden a vojáci se je snaží podle televize znovu vytlačit.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes oznámila, že kvůli zhoršené bezpečnostní situaci pozastavila operace ve dvou uprchlických táborech poblíž Mosulu. Je v nich 80.000 lidí. Podle IOM v táborech Kajára a Hadž Alí panuje násilí a ozývá se sporadická střelba. Irácké úřady v záborech vyhlásily zákaz vycházení a omezily pohyb osob. Do Hadž Alí nemohlo vjet ani šest cisteren s vodou, které tam vyslalo ministerstvo pro migraci, a to za situace, kdy teploty dosahují až 50 stupňů Celsia.

Témata:  Islámský stát Irák uprchlické tábory

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy