Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K pátečnímu útoku na egyptskou armádu na Sinaji se přihlásil IS

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - K pátečnímu útoku na Sinajském poloostrově, při kterém zemřelo nejméně 23 egyptských vojáků, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Informovala o tom dnes agentura AP, podle níž jde o nejhorší teroristický útok v oblasti za dva roky.

Teroristé zaútočili v pátek časně ráno na kontrolní stanoviště egyptské armády na severu Sinajského poloostrova nedaleko hranic s palestinským Pásmem Gazy. Nejprve najel do stanoviště sebevražedný atentátník autem s výbušninami a poté zahájila skupina teroristů na vojáky palbu. Střelba trvala skoro půl hodiny.

Organizace Islámský stát v posledních měsících ztratila značná území v Sýrii a v Iráku. Její odnože bojují také v Egyptě, Libyi či Jemenu.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinaji v roce 2013 po sesazení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení bratrstvo zařadila mezi teroristické organizace.

Témata:  Islámský stát Egypt

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy