Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exlídr polského hnutí Walesa byl hospitalizován

Walesa, Lech
Walesa, Lech
Foto: Reprofoto Wyborcza.pl

Varšava - Bývalý vůdce polského protikomunistického hnutí Solidarita a někdejší polský prezident Lech Walesa byl hospitalizován kvůli problémům se srdcem. Informovala o tom dnes agentura AP, podle níž Walesa leží v nemocnici v Gdaňsku. Zatím není jasné, kdy by mohl být propuštěn.

Třiasedmdesátiletý Walesa se ve čtvrtek ve Varšavě zúčastnil projevu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Při této příležitosti se mu dostalo negativní reakce od mnoha lidí podporujících současnou vládu, která kritizuje Walesovu roli v polské politice.

Walesa v polovině června oznámil, že se začne účastnit všech demonstrací proti vládě konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Bývalého disidenta prý popudil zásah policie proti demonstrantům ve Varšavě.

Spolu s papežem Janem Pavlem II. patří Walesa k nejznámějším osobnostem poválečného Polska. Někdejší opoziční aktivista stál u zrodu odborového svazu Solidarita a v roce 1983 získal Nobelovu cenu za mír. Když komunistický režim v Polsku padl, stal se Walesa prvním nekomunistickým prezidentem své země.

V posledních letech poutá velkou pozornost Walesův boj za očištění jména z nařčení, že donášel tajné komunistické policii.

Témata:  Lech Walesa Polsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy