reklama

Varšava sice učinila úpravy, které vysvětluje jako ústupky Bruselu, podle opozice i samých soudců jde však jen o kosmetické změny.

Někdejší polští politici v otevřeném dopise vyjádřili obavu z toho, že nový zákon o nejvyšším soudu zlikviduje demokracii v Polsku. "3. července v Polsku vstoupí v platnost zákon o nejvyšším soudu, který v Polsku definitivně zruší zásadu dělby moci (na zákonodárnou, výkonnou a soudní) a podstatu demokratického právního státu. Princip, který představuje identitu Evropské unie jako instituce a myšlenku spojených států," napsali v otevřeném dopise komisi. "Bez právního státu nebude demokratické Polsko," dodali.

"Polsko bylo jedním z průkopníků demokratických změn ve střední a východní Evropě (...) Ale obranné mechanismy právního státu v Polsku se ukázaly být příliš slabé. Navzdory silnému a hlasitému odporu občanské společnosti dokončuje vládnoucí strana odstranění systému dělby moci, rovnou porušuje ustanovení ústavy (...) Poslední instancí, která může zachránit polskou zákonnost, je Evropská unie," praví se v dopise, zakončeném zvoláním "Nebude svobody bez zákonnosti" ve zjevné narážce na někdejší heslo z éry boje proti komunismu "Není svobody bez Solidarity".

Kromě Lecha Walesy dopis podepsali bývalí prezidenti Aleksander Kwaśniewski a Bronislaw Komorowski, bývalí premiéři Wlodzimierz Cimoszewicz, Leszek Miller, Marek Belka a Kazimierz Marcinkiewicz, který býval šéfem vlády PiS v letech 2005 až 2006, bývalí ministři zahraničí Andrzej Olechowski, Dariusz Rosati, Adam Rotfeld, Radoslaw Sikorski a někdejší disidenti a političtí vězni Wladyslaw Frasyniuk, Bogdan Lis a Zbigniew Bujak.

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), která má většinu v obou komorách parlamentu, od příchodu k moci v roce 2015 zdůrazňovala, že změny v justici jsou nezbytné, aby soudy byly efektivnější a spravedlivější. Argumentovala také, že v křeslech soudců ve značné míře zůstávají lidé poznamenaní mentalitou komunistické éry.