Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS připravuje obrovský útok v Evropě? Chlapec vysvobozený ze spárů IS promluvil

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Islámský stát se krutě vyřádil na etnicko-náboženské komunitě jezídů, jejímiž příslušníky jsou především Kurdové ze severního Iráku. Džihádisté odvlekli ženy a dívky jako sexuální otrokyně, dospělé muže zabili a chlapce se pokusili naočkovat sovu zvrhlou propagandou. Jeden z nich se však ze zajetí IS dokázal dostat a teď mluví o tom, co skupina dál plánuje.

Arsemu Ibrahamovi bylo jen 13 let, když byl unesen a strávil tři roky v zajetí IS. Jezídští chlapci jsou džihádisty vycvičováni k zabíjení a ke slepému zbožňování sebevražedných atentátníků. IS podle chlapce využívá „brutální praktiky“ k vymývání mozků svých dětských vojáků.

Arsem žil se svou rodinou v oblasti Sindžáru, když jeho vesnici v roce 2013 přepadli bojovníci IS. On i ostatní chlapci byli zajati a odděleni od dospělých. Dospělí muži byli zavražděni, ženy a dívky byly prodány jako sexuální otrokyně. „Pak mi zavázali oči, ale mohl jsem stále slyšel střelbu. Tři výstřely do jednoho muže,“ popisuje mladík pro server ITV News.

Chlapci, kteří řádění IS přežili, byli odvezeni do syrského města Rakka, kde byli nuceni vstoupit do skupiny známé jako „Mláďata chalífátu“. Zde prošli školením a naučili se používat raketomety a automatické pušky. Museli se také dívat na videa sebevražedných útoků a bylo jim řečeno, že k jejich pachatelům musí vzhlížet jako k hrdinům.

Arsem podle svých slov strávil šest měsíců ve výcvikovém táboře, kde mu bojovníci říkali, že bude muset zabíjet Kurdy z povstaleckých skupin, jako je Svobodná syrská armáda, protože jsou „nevěřící“.

Loni CNN s odkazem na kurdské úřady uvedla, že IS unesl asi 600 jezídských dětí, ale že třetině z nich se už podařilo dostat na svobodu. Panovaly také obavy, že když IS ztrácí půdu pod nohama, mohli by radikálové použít tyto děti jako lidské štíty a „potravu pro děla“. IS také používá dětské vojáky jako strážné a sebevražedné atentátníky.

„Každý den po tréninku nám ukázali nejnovější videa sebevražedných útoků. Bylo nám řečeno: Podívejte se na tyto bratry. Bylo nám řečeno, že když se odpálíme, půjdeme do nebe, kde na nás bude čekat 70 panen a řeky vína,“ uvedl Arsem. Džihádisté podle něj také mluvili vyslání některých chlapců přes Turecko, aby provedli útoky v Evropě. „Řekli: Neboj se. Uděláme velký, velký útok v Evropě. IS na tom tvrdě pracuje,“ tvrdí mladík.

Koaliční síly podporované leteckými údery USA postupně vytlačují IS ze severoiráckého Mosulu, v němž vrcholí boje o dobytí historického jádra. Podobná situace panuje i v baště IS v Sýrii – v Rakce. Syrské demokratické síly poprvé vstoupily do města 7. června poté, co se bojovníkům podařilo ho prakticky obklíčit. V pondělí bojovníci koalice pronikli do historického jádra Rakky.

Arsem byl zajat právě těmito kurdskými bojovníky postupujícími k Rakce, brzy se bude moci sejít se svou rodinou. Říká, že se těší, až znovu uvidí svou matku a řekne jí „že se znovu narodil“.

Témata:  Islámský stát Jezídové Irák

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.