Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby v Kongu zřejmě opět nebudou. To je vyhlášení války, zuří opozice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Kinshasa - Prezidentské volby v Kongu pravděpodobně nepůjde uskutečnit ani letos, ačkoliv to předpokládá dohoda mezi opozicí a přesluhující hlavou státu Josephem Kabilou. Opozice už dala najevo, že jde o vyhlášení války.

Prezidentské volby byly loni v listopadu odloženy. Volební komise to zdůvodnila tím, že musí registrovat více než 30 milionů voličů, což prý potrvá do července 2017. Když pak Kabilovi v prosinci vypršel mandát, odmítl odstoupit, čímž vyvolal velkou vlnu nevole. Situaci poněkud zklidnila následná dohoda mezi vládou a opozicí, která stanovila, že se volby uskuteční do konce letošního roku a Kabila v nich již nebude kandidovat.

Hrozbu dalšího posunutí hlasování ale naznačil předseda volební komise Corneille Nangaa. Opozice jeho vyjádření odsoudila jako vyhlášení války národu, informovala dnes agentura Reuters.

Ministr pro rozpočet Pierre Kangudia v únoru řekl, že uspořádat volby letos by bylo příliš drahé. Jejich konání je tak podle něj nereálné.

Kongo bývalo belgickou kolonií, nezávislost získalo v roce 1960. Joseph Kabila se moci ujal v roce 2001, když byl zavražděn jeho otec Laurent Kabila. Joseph Kabila prezidentské volby vyhrál dvakrát, ale předání moci se v Kongu hladce nikdy neuskutečnilo.

Témata:  Kongo volby Afrika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy