reklama

Korespondence ukazuje, že z Ruska loni přišla nabídka poskytnout kompromitující informace na Trumpovu soupeřku v prezidentských volbách Hillary Clintonovou.

„Ruský generální prokurátor nabídl poskytnout Trumpově kampani jisté úřední dokumenty a informace, které by měly kompromitovat Hillary a její styky s Ruskem a které by mohly být vašemu otci velice prospěšné. Jde skutečně o velmi vysokou úroveň a o citlivé informace, ale je to součást snahy Ruska a jeho vlády podporovat pana Trumpa," napsal loni 3. června publicista Rob Goldstone. Právě on zprostředkoval schůzku mezi Trumpem mladším a Veselnickou.

Sám Donald Trump mladší se v jednom z e-mailů svěřuje, že se mu takový nápad líbí. „Jestli to je to, co říkáte, pak se mi to líbí, hlavně později v létě," odpověděl Trump mladší Goldstoneovi. Mailů jsou celkem čtyři stránky a pocházejí z počátku loňského června. Jejich zveřejnění Trump mladší vysvětlil snahou být „naprosto transparentní".

Ke schůzce pak došlo 9. června 2016 v Trump Tower za přítomnosti Trumpova zetě Jareda Kushnera a tehdejšího šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta. Veselnická má podle amerických médií blízko Kremlu. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ale v pondělí novinářům řekl, že o právničce tohoto jména v Kremlu nikdo nic neví.

Ruská právnička dnes v rozhovoru s televizí NBC News řekla, že žádný kompromitující materiál na Clintonovou neměla a že chtěla jednat o takzvaném Magnitského seznamu, který vystavuje americkým sankcím ruské činitele porušující lidská práva.

Trump mladší již dříve potvrdil, že schůzka se konala, ale žádné "důležité informace" o soupeřce svého otce na ní prý nedostal.

Informace o setkání syna Donalda Trumpa s ruskou právničkou prozkoumá senátní výbor pro tajné služby, jeden ze tří kongresových výborů, který se dlouhodobě zabývá kauzou ruského vlivu na americké prezidentské volby. Podle televize NBC se na tom členové výboru dohodli bez upřesnění data zasedání. Prezidentův nejstarší syn Donald junior si v souvislosti s chystaným slyšením zajistil služby právního poradce.