Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Rusku odsoudil vozíčkáře za loupežné přepadení vojíka, diví se i úřady

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Moskva - Ruská soud poslal za mříže na 4,5 roku mladého muže, který je kvůli celkové svalové atrofii upoutaný na invalidní vozík. Rozruch zatím vedl k tomu, že byl odsouzenec převezen z moskevské věznice do nemocnice.

Anton Mamajev (28) není schopen ani chodit, ani se sám přemisťovat na vozíku, ani se sám najíst. Soud ho minulý měsíc poslal do vězení za to, že s výhružkami fyzickým násilím oloupil o skútr dva své známé. Jeden z nich se u soudu chlubil tím, že sloužil jako voják u speciálních sil.

Vozíčkář a jeho asistent podle verdiktu své oběti "obstoupili a nedali jim šanci utéci". Invalida prý hrozil, že jim "prostřelí nohu, nacpe do kufru auta a odveze do lesa", jakož je i "zabije, uřízne uši, vypíchne oči a prostřelí".

Tím je prý donutil podepsat dohodu o prodeji a koupi skútru za 160.000 rublů (asi 60.000 Kč), aniž by ovšem nějaké peníze dostali. Vozíčkářův asistent si má coby spolupachatel odpykat tři roky.

Tvrdý rozsudek soud vysvětlil tím, že neměl na výběr, protože zákon neumožňuje za tak těžký zločin udělit podmíněný trest. Ani Mamajevovo onemocnění není zaneseno v seznamu případů, kdy lze odsouzence osvobodit od výkonu trestu.

"Je těžké si představit, že by invalida loupež spáchal," prohlásila moskevská aktivistka činná při ochraně lidských práv Eva Merkačevova. Sám Mamajev tvrdí, že skútr od známých odkoupil za vzpomínanou sumu, přičemž obchod uzavřel v přátelském ovzduší. Trestní oznámení přičítá tomu, že si kamarádi od něj půjčovali peníze, aniž by mu je vraceli.

Mamajevův obhájce mezitím podal odvolání. O případ se zajímá ombudsmanka i generální prokuratura.

Témata:  Rusko loupež zdravotně postižení soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy